Cep telefonum şarjı çok çabuk bitiyor’ sözcüğünü teknik ekip olarak son zamanlarda çokça duymaya başladık. Cep telefonu sektörünün hızla gelişmesiyle birlikte kamera kalitesi, ekran çözünürlüğü gibi birçok yeni özelliğin yanında neredeyse zirveye oturmuş olan bir diğer özellik ise cihazın batarya kapasitesi yani şarjının kaç saat gittiğidir.
Birçok kullanıcı sürekli yanlarında power bank taşıyarak veya yedek bir telefon taşıyarak bu soruna çözüm arıyor. Peki cep telefonunuzu aldığınız günkü kullanım süreniz ile şimdi ki kullanım süreniz ne kadar değişti? Bu sorunun cevabı büyük bir ihtimal ile birkaç saat fark etti burada kast ettiğimiz birkaç 5 Saat’e kadar çıkmış durumda. Orijinal şarj aleti kullanmamak, cep telefonu uzun süre şarjda tutmak, şarjınız bitmeden şarja takmanız veya şarjdayken telefonu kullanmanız. Bu saymış olduğumuz durumlarda bataryanızın ömrünü çok hızlı tüketirsiniz ve bu da şarj sürenize doğrudan yansımaktadır. Bahsetmiş olduğumuz şarj ömrünün çabuk bitmesi uzun vadede açığa çıkmaktadır.
Bataryanın hızla bitmesi
Cep telefonunuzun şarjının aniden bitip kapanması durumu da sıkça karşılaştığımız bir diğer arıza çeşididir. Sıvı teması sonrası, darbe veya aniden karşılaşılabilen bir arızadır. Cep telefonunuzun şarjı %20 iken aniden kapanma ve şarja takmadan açılama durumlarıyla karşılaşılabilir. Daha önceden ortalama 2 saatte cep telefonunuzun şarjı %100 dolarken bu süre aniden şarjın bitmeye başlamasıyla birlikte yarım saatte %100 olabilmektedir. Bununla ilgili olarak telefonunuzun batarya değişim işlemi sonrasında eski haline döneceğini söyleyebiliriz. Bataryanızın bu denli çabuk bitme durumuna sebep olabilecek birkaç durum mevcuttur bunlar; Bataryanın kendisiyle alakalı arızalar, kullanılan şarj aleti, güç entegresi alakalı veya sıvı teması sonrası oluşacak bir kısa devre sonrasında karşılaşılmaktadır.
Bu arıza için ne yapmak gerekli?
Teknik servisimize bataryanın çok çabuk bitme şikâyetiyle gelen cihazların birçoğunun sorunu bataryanın direkt olarak kendisiyle alakalı olmakta olup diğer faktörlerin ise; sıvı teması sonrası veya anakart üzerinde bulunan devreler kaynaklı olmasıdır. Büyük bir ihtimal ile cep telefonunuzda yaşamış olduğunuz bu durumla ilgili olarak sıvı teması mevcut değil ise sadece batarya değişimi yapılarak cihazınızı ilk günkü haline geri çevirebilirsiniz.
Önemli bir kısım olan yazılım faktörünü de eklemek lazım tabi.. Android cep telefonunuzda Ayarlar’a girerek ardından Pil seçeneğini seçini seçin daha sonrasında ise pil tüketimiyle ilgili karşınıza yüzde olarak şarjımızı en çok tüketen uygulamalar ve sistem yazılımları çıkacaktır bu ekranda anormal olarak gördüğünüz aşırı kullanımlar konusunda sizin yapabileceğiniz en kolay işlem ise yedeklerinizi aldıktan sonra fabrika ayarlarına dönmenizdir. Bu sorun fabrika ayarlarına döndükten sonra büyük bir ihtimal ile çözülecektir.